top of page
fibers.PNG

Verzamelen van de microvezels

1

Waszak en lintroller klaarmaken

Na het wassen haal je de kleding uit de waszak. Sluit de rits en hang deze te drogen.

Wanneer de waszak droog is, kan het sample genomen worden. Hiervoor heb je de kledingroller en een doorzichtig vel met het volgnummer van de wasbeurt (dus als het bijvoorbeeld jouw 3e was is, neem je het vel waar #3 op staat) nodig. Vlak voordat je de kledingroller gaat gebruiken, haal je het buitenste eraf en gooi je deze weg. Doordat de roller plakt kunnen er stofjes aan vast zijn gaan zitten.

2

Microvezels verzamelen

Open de waszak en rol met de kledingroller goed langs alle randen. Probeer de gehele binnenkant van de waszak te rollen. Let ook goed op de naden, want daar zitten vaak veel vezels. Als je ongeveer twee minuten rolt, zou je bijna alle vezels verzameld moeten kunnen hebben. In het filmpje hieronder wordt de vezelverzameling getoond. Haal het velletje van de kledingroller en plak het op het doorzichtig vel met volg-nummer voor deze was.  Probeer luchtbelletjes zo veel mogelijk te voorkomen en waar mogelijk deze nog weg te wrijven

3

Foto nemen en doorsturen

Ga naar de website www.meta-citizenscience.nl en ga naar META-data: vul je deelname nummer in en duid aan ‘ik heb net een was gedaan en wil graag een foto van mijn lintroller doorsturen’: op het volgende scherm wordt je automatisch gevraagd een foto te nemen of te uploaden. Plak de lintroller aan de 'achterkant' van het transparantje en probeer te zorgen dat er zo min mogelijk, reflectie van het licht is en je foto scherp is zodat we de vezels kunnen zien. Zorg ook dat de hoekstickers goed zichtbaar zijn.

Een voorbeeld foto kan je hier vinden:

Vezels opbergen - waszak schoonmaken

4

Vervolgens gaat het gehele transparante vel in een insteekhoesje om deze te beschermen. Aan het einde van het project stuur je al je velletjes in de gefrankeerde envelop terug naar ons.

De waszak kun je vervolgens binnenstebuiten keren en met een stofzuiger goed schoonmaken, zodat er geen overgebleven vezels meer zullen zijn en je voor de waszak voor de volgende wasbeurt weer kunt gebruiken. Bewaar de waszak met de rits gesloten.

bottom of page